Varkenslappen met mosterdsaus

Bij gekookte bloemkool, broccoli of bleekselderij smaken varkenslapjes in een pittige mosterdsaus erg goed. Gebruik er bij voorkeur grove mosterd voor want deze laat zich goed combineren met sherry, welke in de saus verwerkt wordt.

Reken voor 4 personen op 4 malse varkenslapjes van elk ca. 125 gram. Verder heeft u nodig: bouillon (blokjes of korrels bv.), citroensap en maïzena.

Maak het vlees droog met keukenpapier. Wrijf het in met wat zout, peper en een klein beetje kerriepoeder. Verhit 75 gram boter in een koekenpan. Wacht tot het schuim van de boter voor een groot deel is weggetrokken. Bak het vlees er met hoog vuur snel aan weerszijden lichtbruin in.

Neem het vlees uit de pan. Sprenkel over elk lapje 1 theelepel citroensap. Vroeg aan de bakboter 3 dl kokende bouillon toe. Roer de aanzetsels op de bodem van de koekenpan goed los. Temper de warmtebron. Leg het vlees terug in de pan en laat alles met deksel op de pan gedurende 35 tot 45 minuten zachtjes stoven.

Roer in een kommetje 1,5 theelepel maïzena en 3 eetlepels droge sherry tot een glad mengsel. Neem het vlees weer uit de pan en leg het op een voorverwarmde schaal. Roer het mosterdmengsel door het stoofvocht en laat er even de kook over komen. Schenk de saus over het vlees en dien het gerecht daarna op.

* Tip: de saus kunt u verfijnen door er 2 a 3 eetlepels slagroom of creme fraiche (op kamertemperatuur) door te roeren.

Bereidingstijd: ± 45 minuten (bereiden saus ± 15 min. tijdens vlees stoven).

Energie per portie: ± 1540 kJ (370 kcal.)